Latest News

Transaksi asing paypal

Assalamualaikum, syukur problem solve!

paypal1

Ini transaksi pertama, tiba-tiba ada seorang mamat bangsa cina ni transfer sejumlah wang tiba-tiba,. Mula-mula aku tak perasaan., aku pon buat tak tau jela.. ingatkan tak der ape-ape. Kisah ni ada tiga orang terlibat. Mangsa iaitu aku, Kedua Enn Lai iaitu orang yang transfer ke akaun paypal aku, ketiga Noor Hamidah Che Ali iaitu orang yang tiba-tiba jer akaun aku bayar ke akaun paypal Noor Hamidah Che Ali. Sejumlah duit yang terlibat ialah $999 dalam malaysia rm3k. So ade $999 dalam akaun aku.

paypal2

Ini transaksi kedua. orang kedua, Enn Lai yang transfer ke akaun paypal aku tiba-tiba di pindahkan ke akaun paypal orang ketiga,Noor Hamidah Che Ali. So duit yang masuk $999 dah masuk ke akaun Noor Hamidah Che Ali, so jumlahnya jadi kosong / RM0.00 balik lah kan. tak der pape lagi tinggl dalam akaun aku.

paypal5

Tapi tiba-tiba jer Enn Lai tu mintak refund balik selepas duit di transfer ke Noor Hamidah Che Ali so jadilah -3k. Tapi yang buat aku marah, takot, confused, tak tau nak buat aper, sebab tiba-tiba jer jadi -3k dalam akaun paypal aku. perkara pertama aku buat ialah transfer duit aku dalam maybank ke akaun lain. nasib baik duit dalam maybank dia tak sedut untuk mansuhkan rm3k tu. Kalau tak merana aku. HAHAHA. :/

paypal3

paypal6

Tapi alhamdulilah problem solve jugak! Selepas aku buat report ke paypal. transaksi asing ke dalam akaun paypal aku!

Psst… Lepas ni aku mesti hati-hati lagi. nasib baek aku cepat bertindak.. Kalau aku tak bukak paypal aku confirm aku tak tau. So lepas ni hati-hati bagi email kat orang tak di kenali. maybe die boleh trace melalui email! :)

38 comments on “Transaksi asing paypal

  1. hafizmd says:

    bahaya jugak ni..

    nampaknya, nak kena tukar password lebih kerap..

    1. suhairialias says:

      bahaya lah jugak.. tak tau macam boleh terjadi.. sebab password tak der sape tau..huu

  2. suri says:

    sabarlah.mujur tak jadi apa2/tu sy malg nak buka akauk paypal ni dans atu lgi klu dpt email kt yahoo pelik2 sy teros buang. klu terklik apa lagi terbuka mmg nahs le kita

  3. suri says:

    syukur semua selamat… 3k byk bukan rm3 heee

    1. suhairialias says:

      tau tak per.. nasib baik paypal boleh solve problem tu.. punca bukan dari email sy terima.. tapi transaksi asing dari orang lain.. sy pon tak paham macam mana boleh terjadi.. :/

  4. Cikgu Hairul says:

    Yang peliknya camna orang boleh ambik dari akaun paypal bro tu.. Ish.. kena cek akaun paypal selalu nih.

    1. suhairialias says:

      seriusly sampai sekarang pon tak taw macam mane boleh dia gunakan paypal saya.. sebelum ni ade jugak orang yang kene jgk sebelum ni.. siap mintak transfer balik tapi setel die contact paypal utk refund.. tapi dalam rm100 je.. tapi ni tiba-tiba saya pulak kena jadi -3k.. terkejut gile!

  5. soal duit perlu berhati-hati selalu..berjaga sebelum kena

    1. suhairialias says:

      fuhh.. tau tak per.. nasib duit tak sedut dari maybank saya.. :(

  6. Denaihati says:

    alhamdulillah tak hilang duit bro. makin teror diaorang ni. apa motif pun tak pasti…

    1. suhairialias says:

      entahlah..yang pasti nampak sangat nak mencurik!!! nasib baik tak hilang.. :(

  7. auc says:

    huh! bahya sungguh ni, nasib x apa2

    1. suhairialias says:

      tau tak per.. tapi mula-mula memang risau gile.. rm3k kot!! seminggu jugak nak solve problem ni.. tertunggu-tunggu jugak :(

  8. thaqibzaki says:

    Salah satu sebab aku tak gunakan paypal, takut terjadi benda alah ni laa. So, aku guna debit card je. Kalau orang salah transfer, aku buat dunno je. Nak duit semula, kena buat perjumpaan laa kalau dalam Malaysia. It is better.

    1. suhairialias says:

      tapi ader kebaikan jugak paypal ni.. kalau debit cardkeburukannya.. org tu boleh kena kan cas bulanan tanpa tanya orang tu.. contohnya bayar space for gmail.. tak penah tanye nak renew ke tak.. tau tau dia cas rm7 utk space gmail.. kebaikan paypal ni boleh report..hahaha.. :P

  9. Terimakasih atas pelajaran yang dikongsikan,

    1. suhairialias says:

      Sama-sama.. huhu.. :P

  10. wah!! banyak tu nilainya bro.. kongsikan kan lah sedikit buat bisnes apa.. =)

    1. suhairialias says:

      Bro duit tu bukan sy dapat.. hahaha.. tp rm3k tu duit sy rugi.. tapi dpt claim balik..report kat paypal dapat balik..

  11. Dkna Abza says:

    alammaaakk.. dkna tak faham :(

    1. suhairialias says:

      alamak yeke.. ke saya yg tulis org tak paham?haha

  12. bahaya juga nampaknya paypal ini, kena hati-hati

    1. suhairialias says:

      haha.. tak der bahaya sangat.. org yang salah guna tu yg bahaya!

  13. fiezaradzi says:

    wah, nasib baik cepat bertindak.. huhu.. macam mana leh jadi macam tu ek.. huhu

    1. suhairialias says:

      huhu.. tak tau lah.. tu yg tengah pelik tu.. law tak burn rm3k.. :(

  14. Hafizul says:

    Emm takut jugak membacanya..saya masih baru dalam dunia paypal..semoga menda ni tak terjadi pada akaun saya..

    1. suhairialias says:

      ooo.. no problem i think.. huhu

  15. TehR says:

    minta2 la dijauhkan masalah macam ni
    memang kacau ni bila akaun boleh kosong dalam sekelip mata

    1. suhairialias says:

      taw tak per.. takot giler time tu..huu

  16. mancai says:

    pertama kali tau nie…kena tukar pswrd la pasni… aduss

    1. suhairialias says:

      kene tukar password byk kali..huhu

  17. BeritaKaki says:

    huisss….bahayanya… errr ..taknak laa buat akaun paypal da…hmm

    1. suhairialias says:

      huhu.. tak lah. paypal baguslah… internatinal payment..

        1. suhairialias says:

          yg slh guna jela bahaya..huhu

  18. Kimi says:

    Yang penting jangan salah guna.

  19. Leny says:

    wahhh,,,bisa seperti ut rupanya,,mesti waspada nih!!thanks for sharing

  20. titan says:

    peh..banyak jugak tu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top
WhatsApp chat